Tienerouders

Tienerouders zijn vaak een vergeten doelgroep. Ze vallen tussen de mazen van het net, omdat ze enerzijds gewoon tiener zijn, maar anderzijds ook moeder of vader. Ze krijgen moeilijk aansluiting bij het reguliere vrijetijdsaanbod, een sociaal netwerk en de arbeidsmarkt.

Tienerouders bevinden zich in een maatschappelijk kwetsbare situatie. De meeste tienerouders starten hun arbeidsloopbaan zonder diploma. Door het lange thuiszitten zijn er maar weinig van hen geprikkeld om gebruik te maken van kinderopvang. De bestaande structuren van kinderopvang onder de 3 jaar zijn onbekend en hoogdrempelig. Dat verkleint hun weerbaarheid op de arbeidsmarkt.

Contactpersoon

Locatie

LEJO Gent
Antwerpsesteenweg 701
9040 Sint Amandsberg
Route berekenen

Vrijetijdswerking

TEENS is uniek in Vlaanderen als de enige vrijetijdswerking die specifiek activiteiten organiseert voor tienerouders en hun kinderen.

Hier krijgen ze de kans om ervaringen uit te wisselen met leeftijdsgenoten, onbezorgd te genieten en samen stil te staan bij wat het betekent om een (tiener)ouder te zijn. De werking wil het sociaal isolement van tienerouders en hun kinderen doorbreken. Ontspanning, ontmoeting en uitwisseling staan daarbij centraal.

Onze focus ligt in de eerste instantie op tienerouders t.e.m 25 jaar die voor hun 20ste  ouder werden, afkomstig uit heel Vlaanderen. Daarbij zijn hun kind(eren) en partner ook welkom. We begrijpen dat er niet zoiets bestaat als ‘de tienermoeder/-vader’, daarom bieden we jeugdwerk-op-maat aan.

Ons aanbod is heel divers, en speelt zoveel mogelijk in op de leefwereld van de doelgroep. Dit gebeurt zowel via lokale als bovenlokale initiatieven, bestaande uit de lounges in Gent, daguitstappen, een openhuis, tienermoederweekends en een gezinsreis.

TEENS-lounge

Korte ontmoetingsmomenten in Gent waar wij een leuke activiteit organiseren voor jong en oud(er): knutselen, koken, spel spelen…

TEENS-daguitstappen

Daguitstappen in heel Vlaanderen waarbij we samen met jonge moeders, vaders en hun kinderen plezier beleven. Of het nu gaat om een dagje zwemmen, een bezoek aan de zoo, een uitstap naar zee, het verkennen van een binnenspeeltuin of genieten van de kinderboerderij, we zorgen ervoor dat er voor elk wat wils is.

TEENS- ‘T KOT

Een openhuis of anders gezegd “safe space” voor tienerouders en hun kinderen. Het is een plek waar ze simpelweg zichzelf kunnen zijn, waar ontmoeting, verbinding en ontspanning centraal staan. Tienerouders hebben de kans om elkaar te leren kennen en ervaringen uit te wisselen door middel van zelfgekozen activiteiten. Daarnaast wordt er elke woensdag tussen 13u en 16u een maaltijd aangeboden. Let op: gesloten op de eerste woensdag van de maand.

TEENS-tienermoederweekends

(in samenwerking met FARA vzw): (ont)spannende weekends voor de tienermama’s en hun kindjes met verrassende activiteiten, soms mét, soms zonder kindjes (terwijl babysits voor hen zorgen). We staan ook even stil bij het leven als ‘tienermama’.

TEENS-TMW ouder dan 21 jaar

Een weekendje weg voor tienermoeders ouder dan 21 jaar, die niet meer in aanmerking komen voor reguliere tienermoederweekenden. Dit is een unieke kans om even weg te zijn, zonder babysitters mee te nemen, en samen meer verantwoordelijkheid te nemen voor een gedeelde ervaring.

TEENS-gezinsreis

Een gezinsreis in de zomer, waar alle tienerouders, inclusief de papa’s, samen met hun kinderen kunnen genieten van een zorgeloze vakantie. We kiezen voor een gezinsvriendelijke omgeving en LEJO staat garant voor leuke vakantie-activiteiten. De afspraken over materiaal en vervoer maken we altijd in onderling overleg. We streven ernaar om de kosten betaalbaar te houden, zodat iedereen de kans heeft om deel te nemen.

In samenwerking met

Team

Bieke Matthijs

Marieke Spittaels

Aanspreekpunt Integriteit

Activiteiten