WijsWerk : we zetten jongeren op weg naar werk

Verhaal

In Ronse zetten Samenlevingsopbouw, KOPA vzw en wij, jongeren op weg naar werk via WijsWerk. Het project maakt een brug tussen jongeren en de arbeidsbemiddeling, dienstverlening, arbeidsmarkt en diverse initiatieven.

We werken individueel en in groep. We nemen de tijd, op het tempo van de jongere, om diverse (welzijns)vragen en problemen aan te pakken. Vaak zijn dit immers de obstakels die jongeren verhinderen om aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt. De focus ligt dus niet onmiddellijk op werk of het vinden van werk.

Eerst zoeken we contact met jongeren en bouwen we een band op. We gaan in op hun onmiddellijke vragen. Dit is de outreachende fase. Gaandeweg wordt de jongere uitgenodigd tot deelname aan WijsWerk en/of andere initiatieven.

Dankzij Mohammed en Dries en doordat we elke dag in de jeugdclub rondhingen, hebben ze ons op ideeën gebracht en gemotiveerd. Ze hebben ons op onze rechten gewezen waarvan we het bestaan niet wisten.

Moussa

De volgende fase zijn groepsbijeenkomsten, compententies verwerven, werkverkenningen, arbeidsvaardigheden opdoen, inzicht krijgen in drempels bij zichzelf en bij de arbeidsmarkt. Dit zet ook aan tot dialoog met oplossingsactoren om oplossingen te zoeken voor de ervaren drempels.

Tot slot wordt de jongere georiënteerd naar nieuwe horizonten: opleiding, stage, arbeidsmarkt, andere noodzakelijke stappen,…

We brengen de stem van de jongeren binnen bij de beleidsmaker en op diverse (boven)lokale fora.
Zie hier de jongeren aan het woord in de babbelbox:

Samen met de jongeren werkten Nele (KOPA) en Barbara (Samenlevingsopbouw) en Alice (LEJO Ronse) de signalen en drempels bij het vinden van werk in beeld samen. We maakten een presentatie vol getuigenissen, uitspraken, filmpjes van de jongeren zelf.

In Ronse wordt deze gebruikt om drempels en signalen bij diensten en beleid aan te kaarten.

Contacteer Alice als er nog vragen zijn

Ook interessant

Week van de vrijwilliger

Tijdens de week van de vrijwilliger vroegen vrijwilligers aan elkaar: 'Waarom verdien jij een dankjewel?' Vrijwilligers zijn onbetaalbaar, zéker die bij LEJO!

Lees meer

SnapGeMijNu podcast

Jim Lienard een topper uit onze LEJO-familie spreekt in de podcast 'Snapt Ge Mij Nu?!'

Lees meer

Politie en jongeren met project Alloo?!

Met Allo?! organiseerde Buurtwildt, een samenwerking tussen LEJO en stad Aalst, een project waarbij we inzetten op verbindende activiteiten met politie en jongeren uit Aalst.

Lees meer