Henk van De Warande aan het woord

Verhaal

“LEJO is de rebel in de korf van de jeugdwelzijnsorganisaties”

Henk, De Warande

Zomer, dat staat gelijk aan geweldige LEJO-kampen. Op kamp vertrekken, lukt natuurlijk niet zonder locatie. Gelukkig bestaan er plekken zoals De Warande, een domein in Kortrijk waar kampen en dagactiviteiten prachtig kunnen plaatsvinden. Henk, coördinator en conciërge, neemt ons met veel plezier mee in het verhaal van De Warande.

Eerst en vooral, wat is De Warande?
De Warande is een openbaar domein. Iedereen is welkom in onze groene oase van rust. Ons terrein dient om te spelen en te genieten. Wanneer je hier binnenkomt, zit je direct in die sfeer van op kamp/ vakantie te zijn. Het is hier een beetje back to basics, neem maar hout en maak gezellig een vuurtje.

Wat betekent De Warande voor jou?
Voor mij is het een uniek avontuurlijk speel- en verblijfsdomein. En eerlijkheidshalve is het voor mij ook een levenswerk. Ik ben hier al sinds ik 15 was actief op de speelpleinwerking. Daarna heb ik in de jeugdraad gezeten, jeugdconsulent en secretaris van de VZW geweest. Ik woon hier 20 jaar en ben nu 5 jaar coördinator bij De Warande.

Waarin verschilt LEJO van andere jeugdorganisaties?
LEJO is heel sterk bezig omdat ze de vrijetijdsmethodiek hoog in het vaandel houden. Andere jeugdwelzijnsstructuren zijn dat volledig kwijt. LEJO vertrekt vanuit de ervaring van jongeren, dus niet vanuit zorg en problemen. Dat is een belangrijk uitgangspunt. Het zorgt ervoor dat jongeren zich veilig, op hun gemak, en comfortabel voelen. Ze kunnen zich eens zorgeloos voelen. LEJO heeft nooit haar oorspronkelijke doelstelling gewijzigd. Jullie zijn altijd blijven rechtstaan tussen alle andere nieuwe organisaties die door de jaren heen zijn opgekomen. Jullie zijn de rebel in de korf van de jeugdwelzijnsorganisaties.

"‘Vakantie is niet vanzelfsprekend. Er zijn een aantal inherente drempels bij het jeugdwerk’"

Vind je vakantie vanzelfsprekend?
Vakantie is niet vanzelfsprekend. Er zijn een aantal inherente drempels bij het jeugdwerk. Wij zijn opgegroeid in het jeugdwerk. Wij weten wat op weekend gaan is, wat een slaapzak is, hoe je een bus of trein moet boeken. Die groepssfeer, dat kan voor individuele jongeren bedreigend zijn. Voor hun thuissituatie is dat niet altijd evident. Ooit zei er een vader tegen mij ‘al wat jullie organiseren is luxe’. Wij proberen de financiële drempel zo laag mogelijk te houden. Als je zelf niet bewust bent van de drempels die er zijn, dan blijven die er.

Bots jij op maatschappelijk vlakken tegen bepaalde zaken?
De vraag die ik mij stel is ‘Waarom worden jeugdverblijfcentra niet gescand op inclusie, diversiteit, toegankelijkheid,… om tegemoet te komen aan kwetsbare groepen?’

Mijn ogen zijn opengegaan toen een vrouw in armoede een voordracht kwam geven. Ze vertelde hoe moeilijk het is om haar kind mee te laten gaan op vakantiekamp. ‘Ik kan mijn kind geen slaapzak, aparte toiletzak of zwembroek geven. Ik zou liever hebben dat hij niet op vakantiekamp gaat. Maar ik wil het hem gunnen dus is het beleg op de boterham of hem mee op vakantiekamp.’ We moeten daarom niet alles gratis gaan geven maar het is wel goed om te weten als je toegankelijker wilt zijn voor deze kwetsbare groepen dat het geen blanco blad blijft.

Welke boodschap zou je graag nog aan LEJO willen geven?
Blijf in de basisdoelstelling ‘duurzaam’ geloven. Ik zou er niets aan veranderen, je moet geen sociale modetrends volgen. Heb gewoon geduld.

Ook interessant

SnapGeMijNu podcast

Jim Lienard een topper uit onze LEJO-familie spreekt in de podcast 'Snapt Ge Mij Nu?!'

Lees meer

Week van de vrijwilliger

Tijdens de week van de vrijwilliger vroegen vrijwilligers aan elkaar: 'Waarom verdien jij een dankjewel?' Vrijwilligers zijn onbetaalbaar, zéker die bij LEJO!

Lees meer

Politie en jongeren met project Alloo?!

Met Allo?! organiseerde Buurtwildt, een samenwerking tussen LEJO en stad Aalst, een project waarbij we inzetten op verbindende activiteiten met politie en jongeren uit Aalst.

Lees meer