Waarom deelnemen aan de opleiding ervaringsleren? Een deelnemer vertelt

Verhaal

L. ging in maart 2023 vier dagen mee op XP basic, de meerdaagse basisopleiding ervaringsleren.
Lees hier hoe zij dat ervaren heeft.

“Ik vertrok zonder verwachtingen, maar bij thuiskomst was ik helemaal opgeladen (en toch moe tegelijkertijd). Ik had een beetje het gevoel terug te komen van een scoutskamp.”

Een plek om te groeien en tot rust te komen

De opleiding vond plaats in een ruim vakantiehuis in Purnode, in de Ardennen. De omgeving was groen en rustig, met veel mogelijkheden om te wandelen en andere activiteiten. Het huis was goed uitgerust en er was voldoende ruimte om te ontspannen. Ik kon altijd wel een plekje vinden om me terug te trekken. Ik vond het fijn dat je er ook met slecht weer buiten kon eten.

Al doende leert men

De inhoud zat helemaal goed, de theorie was duidelijk en werd aangebracht via actieve opdrachten en methodieken. Ik heb er veel bijgeleerd, zowel over mezelf als persoon als over het ervaringsleren.

We leerden veel over de basisprincipes van ervaringsleren, zoals de theorie van Kolb, de verschillende fases van een ervaringsgerichte activiteit, en de rol van de begeleider.
We deden ook veel praktische opdrachten, zoals een vertrouwensactiviteit, uitdagende opdrachten waarbij we uit onze comfortzone moesten stappen en veel manieren van reflecteren. Dit alles vond ik nuttig om later toe te passen in mijn werk met jongeren, maar het zijn ook zeker handige skills om mee te nemen in je persoonlijk leven.

Catering als groepsactiviteit.

De deelnemers moesten zelf samen koken. Dit zorgde voor verbinding en je kon meteen mensen hun persoonlijkheid inschatten. We kookten in shifts, en iedereen moest een keer aan de beurt komen. Ik vond het koken in de ‘heksenketel’ het leukst. We moesten een gezamenlijke maaltijd koken in één pot boven het kampvuur. Het was een uitdaging, maar het was ook heel leuk om samen te werken en te zien wat voor recept eruit kwam.

Voorbereid verrast

De communicatie voor de opleiding was helder. We kregen een informatiebrief met de praktische informatie, zoals de locatie, de start- en eindtijd…

Maar tijdens de opleiding vond ik het fijn om verrast te worden en eigenlijk niet te weten wat er op de planning stond. Hierdoor had ik op voorhand geen stress en piekergedachten. Ik wist wel dat er veel in de praktijk zou worden gebracht, met veel nadruk op samenwerken en reflectie.

Een geoliede machine met unieke radartjes

De groep was heel leuk en divers. Iedereen was open en had een goede mindset. Hierdoor konden we al snel samenwerken en voelde het veilig om onze reflecties tijdens de opleiding met elkaar te delen. Het was een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Conclusie

Ik heb de meerdaagse basisopleiding ervaringsleren van LEJO als zeer waardevol ervaren. Ik heb er veel bijgeleerd én ik heb fijne nieuwe mensen leren kennen. Ik zou de opleiding zeker aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in ervaringsleren en/of die hiermee wil werken met jongeren.

Ook interessant

SnapGeMijNu podcast

Jim Lienard een topper uit onze LEJO-familie spreekt in de podcast 'Snapt Ge Mij Nu?!'

Lees meer

Week van de vrijwilliger

Tijdens de week van de vrijwilliger vroegen vrijwilligers aan elkaar: 'Waarom verdien jij een dankjewel?' Vrijwilligers zijn onbetaalbaar, zéker die bij LEJO!

Lees meer

Politie en jongeren met project Alloo?!

Met Allo?! organiseerde Buurtwildt, een samenwerking tussen LEJO en stad Aalst, een project waarbij we inzetten op verbindende activiteiten met politie en jongeren uit Aalst.

Lees meer