Vorming

Het liefst willen we dat alle jongeren op een ervaringsgerichte manier begeleid en versterkt worden. Maar dat kunnen we niet allemaal zelf. Daarom leren we mensen graag hoe je het doet, dat ervaringsleren.

Check ons aanbod vormingen voor meerdaagse trainingen in het ervaringsleren of een ervaringsgerichte (hoofd)animatorcursus.

We komen ook graag met onze rugzak aan vormingen en methodieken naar jouw team. Om een thema uit te diepen of om een vastgeroest team in beweging te krijgen. We werken met professionele teams of (leef)groepen met jongeren.

Onze vormingen

Zin in ervaringsleren en om in een groepsavontuur te duiken? Of een dagje verdiepen in conflicthantering of cirkelen? Het hele jaar door organiseren we vormingen van één dag of meerdaagses waar je vrij voor kan inschrijven.

Meerdaagse trainingen ervaringsleren

In onze 5-daagse trainingen ervaringsleren voor beginners of gevorderden krijg je de mogelijkheid om jezelf eens goed tegen te komen, en er ook iets uit te leren. Onze trainingen zijn een balans tussen outdoor activiteit, actieve reflectie en theoretische kaders in verteerbare dosissen. Onze expertise zit in ervaringsleren met jongeren. In onze groepen vind je daarom vaak professionals of vrijwilligers die werken met jongeren of jongvolwassenen.

XP BASIC: Ervaringsleren voor begeleiders

Tijdens deze vijfdaagse leggen we de focus op jou als professional en als persoon. Je kan pas aan de slag met jongeren als je de leerprocessen ook toepast op jezelf als persoon en begeleider. Reflecteren, tijd nemen om te ervaren en te voelen, kwetsbaar zijn in een groep, eigenaarschap nemen voor de keuzes die we maken, … Dit allemaal zelf ervaren en aan de lijve ondervinden zorgt voor duurzame inzichten over jezelf in het dagelijks werk en leven.

Wanneer?  5 dagen, jaarlijks in het najaar. Kostprijs? €450

XP ADVANCED: Ervaringsleren voor gevorderden

Dit is een vervolgtraject waarbij je leert om je eigen begeleidershouding meer ervaringsgericht te maken. Je krijgt er de tools om zelf ervaringsgerichte groepsdynamische oefeningen uit te werken en te begeleiden. Alles vertrekt, beweegt en eindigt vanuit de inbreng van de deelnemers. Je leert processen in een groep te lezen, opties om patronen te doorbreken en mogelijkheden voor interventies.

Wanneer? 5 dagen, jaarlijks in het voorjaar. Kostprijs? €450

cursus animator
& hoofdanimator

In onze cursussen animator en hoofdanimator leer je op een ervaringsgerichte manier werken met kinderen en jongeren. Onze trainers zijn doorwinterde jeugdwerkers en stomen je klaar om een groep jongeren een boeiende spelmiddag te bieden of om koploper te worden op een kamp. We leren van en door elkaar, deze week is op en top ervaringsleren.

Animatorcursus

Tijdens een animatorcursus leer je de kneepjes van het vak: spelletjes organiseren, hoe los je ruzies op, leren samenwerken, uitstappen plannen,… Je ontdekt tijdens deze zesdaagse cursus, samen met een mix van andere jongeren, wat een goede animator allemaal moet kunnen. Bij LEJO is een cursus meer dan spelen en bijleren van begeleiding: we leren van elkaar en door elkaar op een ervaringsgerichte manier. Dat zorgt voor dubbel zoveel plezier. Deze cursus is voor iedereen vanaf 15 jaar. Na een geslaagde cursus (50u) én een geslaagde stage (50u) ontvang je via ons het officiële attest ‘Animator in het jeugdwerk’.

Hoofdanimatorcursus

Tijdens een hoofdanimatorcursus leer je  jezelf beter kennen en ontdek je welke begeleidersstijl je hebt. Hoe kan je meer verantwoordelijkheid opnemen binnen de werking? Hoe communiceer je op een gepaste manier met ouders? Hoe coach je een team animatoren? Veel vragen die we samen zullen beantwoorden.

Na een hoofdanimatorcursus heb je alle tools om samen met een crew begeleiders een kamp te trekken als koploper. Maar je kan evengoed verantwoordelijkheid nemen op een speelpleinwerking.

 

themavormingen

Jeugd(welzijns)werkers, leraren en andere jongerenbegeleiders versterken om op een meer ervaringsgerichte en empowerende manier te werken met jongeren. Dat is onze missie, het hele jaar door. Een 6-tal keer per jaar bieden we een dagvorming aan rond een bepaald thema: Herstelgericht werken, omgaan met jongeren in crisissituaties, active reviewing of cirkelen. Hou onze socials in het oog voor deze vormingen of abonneer je op onze vormingsmail.

Activiteiten

15

Animatorcursus Hersftvakantie

31 okt - 5 nov
Jeugdverblijfscentrum De Lork (Kemmel)

Zou je graag aan de slag gaan als begeleider op een speelpleinwerking, animatiedienst van je jeugddienst of wil je mee op een te gek LEJO-kamp?

Info & inschrijvingen
16

Hoofdanimatorcursus Herfstvakantie

31 okt - 5 nov
Jeugdverblijfscentrum De Lork (Kemmel)

Kruip je graag in de rol van animator, maar kriebelt het om nog verder te groeien? Dan is de hoofdanimatorcursus iets voor jou!

Info & inschrijvingen