Vorming

Het liefst willen we dat alle jongeren op een ervaringsgerichte manier begeleid en versterkt worden. Maar dat kunnen we niet allemaal zelf. Daarom leren we mensen graag hoe je het doet, dat ervaringsleren.

Check ons aanbod vormingen voor meerdaagse trainingen in het ervaringsleren of een ervaringsgerichte (hoofd)animatorcursus.

We komen ook graag met onze rugzak aan vormingen en methodieken naar jouw team. Om een thema uit te diepen of om een vastgeroest team in beweging te krijgen. We werken met professionele teams of (leef)groepen met jongeren.

Ervaringsleren in jouw team

De trainers van LEJO hebben een hele rugzak vol ervaringsleren die ze inzetten in heel wat thema's: Van cirkelen over herstelgericht werken tot de leefwereld van tienerouders. Als het gaat over ervaringsleren en jongeren in een kwetsbare positie, dan kunnen we er zeker iets mee. Hieronder zie je alle thema's waar we vormingen van in huis hebben. We werken heel graag iets uit op jouw maat.

active reviewing

Tof, maar wat is dat eigenlijk? Active Reviewing is een ervaringsgerichte methodiek. Dit wil zeggen dat we aan de slag gaan met actieve werkvormen. Hierdoor nemen we relaties in de groep onder de loep én stimuleren we reflectie en participatie. Groepsdynamica en groepsontwikkeling krijgen in heel dit proces speciale aandacht.

De focus ligt dus op het ervaringsgerichte. Al doende gaan we aan de slag met de theoretische kaders en principes aan de basis van Active Reviewing. Hoe ziet dat er juist uit? We steken zelf de handen uit de mouwen met actieve groepsopdrachten én reflectiemomenten. Er passeren een hele hoop reflectieopties en creatieve werkvormen de revue. Zo ervaren we zelf in de praktijk de meerwaarde van actief reflecteren.

CIRKELEN

In deze vorming duiken we volledig in ‘proactieve cirkels’. Cirkelen is een inclusieve werkvorm die ervoor zorgt dat iedereen, ongeacht het karakter, uitgenodigd wordt om te delen. Het is een laagdrempelig ritueel om een veilige gesprekscultuur in je groep te stimuleren. In deze vorming leren we een goeie veilige basis installeren om tot spreken te komen om verder te kunnen bouwen wanneer moeilijke gesprekken zich aandienen. We maken kennis met deze methodiek door er zelf in te stappen.

Ervaringsleren voor jongeren

Een aanbod voor jongeren tussen 12 en 19 jaar in de jeugdhulp.

Binnen de activiteiten maken de jongeren kennis met het ervaringsleren op hun eigen tempo binnen een veilig kader. Hierbij staat persoonlijke groei en groepsproces centraal. Dit kan via een korte activiteit waarbij jongeren hun eigen grenzen verleggen en ze samen op zoek gaan naar verbinding in de groep. En dit kan uitgroeien tot een meerdaagse vorming.

We begeleiden ervaringsgerichte activiteiten en meerdaagses voor jongeren uit leefgroepen, liefst samen met hun begeleiders.

Werken met vrijwilligers

Heb je een werking waar vrijwilligers aan de slag zijn, maar heb je soms struggles hoe je hen coacht, betrekt, verantwoordelijkheid geeft en hoe je aan werving doet? Dan kunnen wij vanuit onze expertise meegeven hoe wij werken met vrijwilligers en onze methodiek.

We staan stil rond de methodiek van appreciative Inquiry en maken een oefening rond waarderend vrijwilligersbeleid.

basisopleiding herstelgericht werken in de klas

Wat als we conflict bekijken als leerkans? Hoe versterk je gedragsmoeilijke leerlingen zonder als school autoriteit te verliezen? Wat als we niet meestappen in de machtsstrijd en bewust naar onze houding kijken?
In deze opleiding stappen we bewust weg van een autoritaire machtspositie. In plaats daarvan verkennen we de weg van herstelgericht werken. Dat is meer dan zomaar een methodiek, we werken echt richting een integrale aanpak. We leggen de klemtoon op bouwen, onderhouden en herstellen. Samen gaan we op zoek naar manieren waarop ieder lid verantwoordelijkheid kan nemen in deze stappen. Wat verstaan we juist onder herstellen? Welke methodieken werken bevorderend voor herstellend handelen? We zoeken samen naar antwoorden op deze vragen.

Deze basisopleiding is standaard een tweedaagse met een terugkomdag

Hoe plan je een LEJO vorming?

We werken het liefst op maat, telkens dezelfde vorming geven vinden we zelf ook een beetje saai. In een eerste stap luistert Katelijne heel graag naar jouw verhaal, om tot de juiste vorming of formule te komen. Daarna wordt het helemaal leuk, en ga je met een of meerdere van onze trainers op pad. Als het een beetje kan, nemen we vrijwilligers of jongeren mee, om zoveel mogelijk vanuit hun leefwereld te werken.

 

Activiteiten

15

Animatorcursus Hersftvakantie

31 okt - 5 nov
Jeugdverblijfscentrum De Lork (Kemmel)

Zou je graag aan de slag gaan als begeleider op een speelpleinwerking, animatiedienst van je jeugddienst of wil je mee op een te gek LEJO-kamp?

Info & inschrijvingen
16

Hoofdanimatorcursus Herfstvakantie

31 okt - 5 nov
Jeugdverblijfscentrum De Lork (Kemmel)

Kruip je graag in de rol van animator, maar kriebelt het om nog verder te groeien? Dan is de hoofdanimatorcursus iets voor jou!

Info & inschrijvingen