Een interview van BINNENUIT  

Verhaal

Intern: NIETS MEER VAN AMBER OPENBAAR PUBLICEREN

 

Wie ben jij?

Ik ben Amber Alves en ik ben 23 Jaar. Ik woon nu in Gent en heb een aantal jaar in een voorziening in Nazareth gewoond. Momenteel studeer ik Sociaal Cultureel werk om zo hopelijk in de toekomst een job te kunnen doen bij LEJO of een andere jongerenwelzijnsorganisatie.

Hoe ben jij bij LEJO terechtgekomen?

Ik was twaalf jaar en via mijn voorziening werd ik aangemeld voor een LEJO-kamp. Ik stond eigenlijk op de reservelijst voor het kamp maar werd twee dagen daarvoor gebeld en mocht toen dus toch mee. Ik was direct verkocht, het was een superleuk kamp en bij thuiskomst wou ik mij gelijk weer inschrijven voor de volgende LEJO- kampen.

Het was zo leuk dat ik dacht: dit wil ik blijven doen.

En toen?

Na vele kampen heb ik op mijn 16e een animatorcursus gedaan tot kampbegeleiding en hierna vrijwilliger geworden. Eerst captain, dan begeleider en sinds kort ook koploper.

En nu ben je stagiair…

Ik ben hard gebeten door de LEJO-mug. Door LEJO werd ik geïnspireerd om de opleiding Sociaal Cultureel Werk te gaan doen, daarna gesolliciteerd als stagiair.

Eerst heb ik dan een stage gelopen in een andere organisatie en hierna bij LEJO. Wat mij echt aantrekt bij LEJO is het feit dat, waar bij andere organisaties er in kampen veel vóór de jongeren wordt ingedeeld, wordt er bij LEJO veel samen met de jongeren bepaald.

Ik loop momenteel stage binnen team onderwijs en hier ben ik erachter gekomen dat jongerenwelzijnswerk mijn ding is en dat ik de juiste keuze heb gemaakt in mijn opleiding.

Wat spreekt je het meest aan binnen LEJO?

De manier van werken, de gelijkwaardigheid, de ‘gelijke-kansen’ filosofie die ze hanteren.. Het is een plek waar ik mezelf kan zijn en er geen vooroordelen zijn. Het maakt hier niet uit van waar je bent, of je thuis woont of in een voorziening, met een zware rugzak of niet. Iedereen wordt hetzelfde behandeld.

“Ik word gezien als een Amber en niet Amber uit de voorziening”

Een LEJO-kamp staat voor mij voor een week vol plezier en geen zorgen maken.

Wat is er nodig om vrijwilliger te zijn?

Bij de meeste vrijwilligers is er wel een hoekje af 😉 Het belangrijkste is handelen vanuit gelijkwaardigheid. Maar er is eigenlijk niet zo veel nodig om te starten als vrijwilliger. Je wordt goed geholpen in je zoektocht naar het zijn van een goede vrijwilliger. En op welke manier je jouw steentje kan bijdragen.

Hoe zie je de toekomst voor je?

De toekomst kun je niet echt voorspellen maar ik blijf vrijwilliger bij LEJO en mocht er ooit een kans zijn voor een job bij team kampen en vrijwilligers, zou ik niet twijfelen…

 

 

Het maakt bij LEJO niet uit van waar dat je bent, of je thuis woont of in een voorziening, met een zware rugzak of niet. Iedereen wordt hetzelfde behandeld. 

Amber

Ook interessant

Zomer Versterkt

Een zomer die versterkt, dat trek je niet alleen. Gelukkig zetten er ieder jaar enkele geweldige mensen mee hun schouders onder de LEJO-zomer

Lees meer

Een Interview met Henk van kamplocatie De Warande

Zomer, dat staat gelijk aan geweldige LEJO-kampen. Op kamp vertrekken, lukt natuurlijk niet zonder locatie. Gelukkig bestaan er plekken zoals De Warande, een domein in Kortrijk waar kampen en dagactiviteiten prachtig kunnen plaatsvinden. Henk, coördinator en conciërge, neemt ons met veel plezier mee in het verhaal van De Warande.

Lees meer

Wat doet Durkje bij LEJO?

We stellen je graag Durkje voor, een enthousiaste stagiaire uit Nederland die over haar ervaring bij LEJO vertelt.

Lees meer